29.01.13

Чи можна в Україні купити звання Майстра спорту? А запросто! Варто лише сплатити стартовий внесок на юніорському чемпіонаті Європи з рогейну і ви - вже Майстер!



 Ось як про цей вид активного дозвілля написано на сайті Всесвітньої федерації рогейну: якщо ви любите сімейний активний відпочинок на відкритому повітрі, то найкраще для вас підійде рогейн. Це саме те, що зможе зацікавити вас, ваших друзів і членів вашої родини. Адже участь у змаганнях, (навіть у чемпіонатах світу!) можуть брати навіть початківці і діти, головне, щоби ви були достатньо здоровими і любили ходити пішки. Зберіть команду (від 2 до 5 осіб) – друзів чи родичів, які із задоволенням ходять у вашому темпі. Буде добре, якщо хоча б один з вас буде мати якісь навички роботи з картою і компасом. Підберіть взуття для зручної ходьби або бігу підтюпцем, одяг, в якому ви будете почуватися комфортно за будь-якої погоди, їжі стільки – скільки душа забажає. На старті організатори заздалегідь видадуть вам карту з контрольними точками, по якій ви з друзями сплануєте собі маршрут, можете навіть передбачити нічліг у кемпінгу та вечерю у придорожньому ресторанчику! Ніхто не контролюватиме, як швидко чи повільно ви подорожуєте, скільки відпочиваєте. Головне знайдіть, скільки зможете, контрольних пунктів і своєчасно – через 24 години – поверніться до фінішу.
Перші старти з Рогейну  відбулися у 1970-х роках в австралійському Мельбурні, зараз подібні події вже проходять по всьому світу і регулярно збирають декілька сотень учасників. Така популярність пов'язана з акцентом на участь, а не просто змагання. Команди подорожують у самостійно обраному темпі, і всі, від дітей до бабусь і дідусів, можуть відчувати задоволення від навігації по карті і компасу між контрольними точками, знайомлячись по ходу з природними та історичними цікавинками. Всі команди одночасно покидають стартове містечко, і хоча й вибирають свій власний шлях, але весь час бачать один одного, тому в нікого не має відчуття, що він відстає і програє суперникам. Це відмінний спосіб провести свій вільний час!
На відміну від спорту, у Рогейні немає жодних обмежень по участі у змаганнях найвищого рівня, навіть на чемпіонатах Європи. Не країна, а саме учасники приймають рішення про участь, до старту на рівних допускаються навіть команди, що складені з представників різних країн! Саме тому в Рогейні беруть участь як добре підготовлені найсильніші спортсмени, які готові протягом 24 годин безперервно битися за звання чемпіонів, так і аматори, які прагнуть активно провести вихідні на природі. У Рогейні залюбки приймають участь і прихильники  пригодницьких перегонів, і ветерани спортивного орієнтування, і ті, хто не зумів реалізувати себе в інших видах спорту. 

10 чемпіонат Європи з Рогейну, Іспанія

Нагороди розігрувалися у 4 вікових категоріях – від юніорських до ветеранських, та у трьох класах: серед чоловічих, жіночих та змішаних (клас Мікс) команд.
Головний титул абсолютного чемпіона серед 94-х чоловічих команд виборола команда  BUFF-TIERRA TRÁGAME, у складі якої виступали 38-річний екс-чемпіон світу зі спортивного орієнтування фін Томмі Толкко та 42-річний чемпіон світу з пригодницьких перегонів Ауреліо Олівар. Чемпіони подолали більш ніж 100-кілометровий маршрут за 23 години 28 хвилин та 31 секунду. 

Віце-чемпіоном, з результатом 23.24.40 став французький пригодницький клуб ARVERNE AIRXTREM (Фредерік Паржих та Стефан Думорт'єр), бронзовим призером – іспанський CLUB DEPORTIVO NAVARRA (Роберто Паскуаль, Ерік Колон, Хорхе Урк'юзу). На четвертому місці фінішувала українська команда у складі киянина Олександра Дмитрука та сімферопольця Олександра Шешукова.


У змішаному класі, де змагалося 59 команд, перемогу з результатом 23 години 26 хвилин та 55 секунд виборола ветеранська команда з Латвії DOS CAMISAS HÚMEDAS ("Дві мокрі сорочки"), за яку виступали 45-річні легкоатлети-стаєри Аніта Лієпіня (учасниця двох Олімпіад та чемпіонатів світу з легкої атлетики) і Валтерс Камінскіс. З другим  результатом фінішували мегазірки сучасного мультиспорту з Фінляндії команда TEAM MULTISPORT.FI, у складі якої стартували чемпіон світу та Європи з мультиперегонів, призер чемпіонату світу зі спортивного орієнтування 45-річний Петрі Фосман та тріатлонистка Хенріка Малмстрьом. Третій час у латвійської команди EASY, за яку виступали досвідчені рогейністи 45-річні Ілзе Лапіна та Айгарс Астінш. Наступні три місця зайняли команди, до складу яких входили українці: 
 4.  UCRAÏNA – CATALUNYA (колишня львів'янка Ольга Манко, що вже 12 років живе у Каталонії, та Францез Феррер), 5. CARPATY (херсонка Марія Шупер та Василь Боднарук з с.Татарів, що біля Яремчі), 
 6. UKRAINIAN EAGLES ("Українські соколи" – черкащанка Тетяна Уфімцева, вінничанин Олександр Марчук та Георгій Фечо з Ужгороду). У своїй групі (без ветеранських команд) "Соколи" зайняли 4-е місце!
А ось у змаганнях жінок (8 команд) перемогли українські OLENY – Олена Доценко та Олена Костіна з Сєвєродонецьку! Дівчата подолали трасу за 23 годин 37 хвилин та 14 секунд. На другому місці фінішувала команда UNDA з Латвії (Айва Яковела та Алда Бразуне), на третьому – ISONIEMILUOMA з Фінляндії (Тіна Ісоніємі та Пайві Луома).

Парадокси чемпіонату Європи.

Для цивілізованого світу, з його високою суспільною свідомістю, є неприпустимою, з точки зору безпеки дітей, самостійна участь неповнолітніх у добових змаганнях на незнайомій місцевості. Тож в юніорських категоріях чемпіонату стартували лише команди з колишнього соціалістичного табору: Польщі, Росії та України. Причому в змаганнях як дівчат (де була лише ОДНА команда) так і хлопців (ТРИ команди), чемпіонами стали поляки з ROGAINING TEAM POLAND.
До наших краян "успіх" прийшов у суперництві Міксів, де на змагання попередньо було заявлено ТРИ і лише українські (!) команди. Тут тренери змогли повністю проявити свою тактичну майстерність. Врахувавши, що за українською спортивною класифікацією звання "Майстра спорту" присвоюється лише за два перших місця, вони завчасно переформовували команди, створивши з ТРЬОХ – ДВІ.  У "безкомпромісній" боротьбі перемогла команда KHERSON, у складі якої виступали Юлія та Микола Кобець з Херсону, і вінничанин Володимир Бездітний. Ужгородці Андрій Соханич та Лоліта Рахманова, разом з вінничанкою Марією Соколовською (команда UKRAINIAN EAGLES-2) зайняли друге (тобто - останнє) місце і стали віце-чемпіонами Європи (!?!). Вітаємо спортсменів та їх тренерів! 
   У кар'єрі Георгія Фечо це вже третій чемпіонат Європи з рогейну. Дотепер його найвищим досягненням було 14-те місце в парі з Тетяною Уфімцевою на чемпіонаті в Естонії. Лоліта Рахманова вже вдруге змагалася в таких великих змаганнях. Нагадаємо, на минулорічному чемпіонаті світу серед юніорів, який відбувався наприкінці серпня 2012 року в Чехії, команда у складі Лоліти Рахманової, Віктора Андрейковича та Євгена Сіротова (переможця чемпіонату Європи серед юніорів 2012 року (серед 3-х команд, що брали участь, дві були з України) також фінішувала останньою – на п’ятій позиції.

Повні результати європейської першості є тут.  Звідсі ж взяті й фотографії.


Ось телерепортаж з цих змагань.

6 коментарів:

  1. Отож Майстрів у нас буде... Вітаємо.

    ВідповістиВидалити
  2. Тренер основа всего. "Хороший" тренер сможет зубами монетку вытащить из нечистот. Нынче спортивные принципы отошли на второй план, нет, даже не на второй, они вообще исчезли.

    ВідповістиВидалити
  3. Юниоры проиграли почти всем женщинам - суперветеранам, стареньким бабушкам. http://thewildboar.org/resultatsrogaining24h_parcials.pdf
    "Основной состав" сборной Украины, возвращается в лагерь и спит 8!!! часов. Поздравляю чемпионов, призеров и новых мастеров спорта, молодцы. Погуляли, страну посмотрели, выиграли первый этап отбора в сборную 2014 ( такие в Украинском рогейне условия отбора).
    В остальном - лишь бы всем было хорошо...

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Кто не бегает - тот ест. http://a.mod-site.net/gb/u/mohoskon-1.html

      Видалити
  4. Було б смішно, якби не було гіркою правдою ... На жаль

    ВідповістиВидалити
  5. Ай да молодці вихованці Феча! http://zaholovok.com.ua/zakarpattsi-u-ispaniji-stali-odnimi-z-krashchikh#comment-7596

    ВідповістиВидалити

Показуємо, що ми живі і не боїмося!

Публікуємо сторінки щоденника Миколи Плюйка – одного з найсильніших орієнтувальників України 70-80-х років минулого століття. Багато років ...