14.09.17

Вільям Галлай - зірка закарпатського спорту

о
Вільям Галлай під час навчання у ЛІФК

Мукачівець Вільям Галлай – один з найяскравіших спортсменів в історії Закарпаття. 

Ще навчаючись у Мукачівській СШ №1, він став призером першості України з легкої атлетики. А під час навчання у Львівському інституті фізкультури, захопився фехтуванням і вже з 1951 року виступав за збірну України. Регулярно виступав у фіналах всесоюзних чемпіонатів, у 1957 став чемпіоном України та Центральної ради спорттовариства “Буревісник”, наступного року – у складі збірної України – чемпіоном СРСР. Виступаючи за збірну шість років поспіль був призером всесоюзних чемпіонатів, кандидатом до збірної СРСР, учасником і призером багатьох міжнародних змагань. В його активі перемоги над чотириразовим чемпіоном світу, олімпійським чемпіоном французом К.Д’Оріоля, чемпіоном світу та Олімпійських ігор італійцем Е.Манджаротті… Був бронзовим призером Всесоюзної спартакіади 1959 року. Викладав на Всесоюзних зборах тренерів, тренував команди Литви та Казахстану, очолював збірну Закарпаття та Мукачівський спорткомітет.
В.Галлай - викладач Всесоюзних зборів тренерів, якими керував його наставник Вадим Андрієвський
я
Кращі рапіристи  СРСР 50-х років, багаторазові призери всесоюзних змагань та члени збірної команди України киянин Юлен Уралов (учасник Олімпійських ігор 1952 року, чемпіон СРСР 1952-53, срібний призер 1955), Віталій Колесніков (Львів, чемпіон СРСР 1955-57, срібний призер 1954, чемпіон України 1952, 1954-56 рр., заслужений тренер України, ), Вільям Галлай (Мукачево), Євген Рюмін (Львів, чемпіон Всесвітньої Універсіади 1959 та чемпіон світу 1962) і харків’янин Генріх (Геннадій – так звали його на змаганнях) Водовозов (чемпіон Спартакіади народів СРСР, 10 років у збірній СРСР 60-70-х років, заслужений тренер України)
а
Один з кращих учнів В.Галлая, випускник Мукачівської СШ №1 й Львівського держуніверситету Олександр Дегтярьов (1953-1998)

а
Займався фехтуванням й інший випускник СШ №1 50-х років - Олександр Цепурдей, пізніше доцент одного з українських вишів


а
В. Галлай у колі юних спортсменів


Немає коментарів:

Дописати коментар

Показуємо, що ми живі і не боїмося!

Публікуємо сторінки щоденника Миколи Плюйка – одного з найсильніших орієнтувальників України 70-80-х років минулого століття. Багато років ...