22.03.24

Історія українського орієнтування в обличчях. Згадаймо перших чемпіонів України! Частина третя - 1981-1985 рр.

 Друзі, намагаємося зберегти для прийдешніх поколінь українських спортсменів-орієнтувальників історію нашого спорту, пам'ять про тих, хто стояв у його витоків, дарував нам перші перемоги. Трохи пафосно вийшло? Але час йде, люди уходять, а якихось фундаментальних розвідок з історії спортивного орієнтування в Україні за його 60-річну історію досі не написано, результати більшості змагань не збережені. У нечисленних публікаціях передруковуються ті ж самі фактологічні неточності. Їх не бракує навіть у «історичному» дописі на офіційній сторінці ФСОУ, немає в ньому і жодної інформації про тих, хто вже виборов для України нагороди чемпіонатів світу та Європи, як і про тих, хто гідно захищав честь окупованої України на головних змаганнях у радянській  імперії.

Емблема "60-річчя спортивного орієнтування України" розроблена Студією графічного дизайну Kovalen.com

З відомих мені джерел найбільш повними і точними є Щоденники Михайла Заїки та Миколи Плюйка, "Нариси з історії розвитку спортивного орієнтування в Україні" Валерія Глущенка, книга «40 років по КП» (збірник споминів ветеранів-орієнтувальників, випущений до 40-річчя ФСОУ), журнали Федерації, що виходили у 199019962000-2001-2002 рр, бюлетень «Інфукор» (Інформатор українських орієнтувальників), мемуари Омеляна Куцука та Юхима Штемплера, збірник "Досягнення українських спортсменів-орієнтувальників". Може ще було щось? Підкажете?

Окремо треба написати про рукописні Щоденники Михайла Заїки та Миколи Плюйка – безцінні збірники протоколів не тільки багатьох найпрестижніших чемпіонатів країни, але й багатьох регіональних змагань 60-70-х років з коментарями автора (у Заїки) – обидва ветерани були провідними спортсменами свого часу, членами збірної України, призерами всесоюзних змагань. Вважаю, що керівництво Федерації повинно негайно зробити все, щоби оцифрувати їх і виставити на сторінці ФСОУ для загального ознайомлення. 

Михайло Заїка
о
Микола Плюйко

  
Тож, друзі, вчергове закликаю створити літопис українського орієнтування – згадати поіменно всіх медалістів перших чемпіонатів країни. У нас вже є чимало прізвищ, але й надалі зібрана інформація не є повною. Відшукайте у своїх домашніх та клубних архівах виписки з протоколів, на ваших грамотах можна знайти назву змагань, дату і місце їх проведення. Спробуємо знайти якісні фотографії всіх чемпіонів попередніх років – нове покоління українських орієнтувальників повинно пам’ятати своїх предків! 

І так: в умовах тотального примусового зросійщення України у 1930-1990-х роках більшість матеріалів видавалася російською (в т.ч. друковані матеріали, карти, грамоти, значки…). Терміни "всеукраїнські чи республіканські" змагання, першість чи чемпіонат є тотожними. УРСР та УССР - це абревіатура від офіційної назви України в часи радянської окупації.

Інформація про чемпіонати 1963-1970 рр. є тут, про виступи української збірної - тут.

Чемпіонат України 1981 рокуЧеркаси

Переможці чемпіонату України 1981 р. зі спортивного орієнтування на класичній дистанції: серед жінок - 1. Лідія Олексин (Долина), 2. Тетяна Овчаренко (Харків), 3. Тетяна Васянович (Дніпро); серед чоловіків - 1. Сергій Усенко (Суми), 2. Валерій Шульга (Чернівці), 3. Олександр Рубаненко (Харкіів).

На цих змаганнях проводилися 4-етапні естафети. З результаів відомо тільки, що віце-чемпіонками серед жінок стала збірна Львівської області у складі якої виступали Тамара Денисенко, Галина Зазуляк (Котило), Людмила Каширець (Урсул) та Олена Зубатюк.   

Переможці чемпіонату України 1981 р. зі спортивного орієнтування на довгій дистанції: серед жінок - 1. Людмила Купріненко (Херсон); серед чоловіків - 1. Сергій Усенко (Суми), 2. Валерій Заєрко (Дніпро), 3. Валерій Шульга (Чернівці).

о

 Учасниці чемпіонату України 1981 року Людмила Купріненко (Херсон), Ольга Затолокіна (Дніпро), Ольга Шутеєва (Харків), Олена Зубатюк (Львів) та Катерина Кулька (Луцьк). Фото з архіву Олени Зубатюк. 

Ч
емпіонат України 1982 рокуКиїв
Переможці чемпіонату України 1982 р. зі спортивного орієнтування на класичній дистанції: серед жінок - 1. Лідія Олексин (Долина), 2. Валентина Резванова (Київ), 3. Тамара Денисенко (Львів); серед чоловіків - 1. Микола Місюра (Херсон), 2. Сергій Розум (Київ), 3. Сергій Кіріченко (Дніпро).

о


В естафетних змаганнях серед чоловіків на цьому чемпіонаті перемогла збірна Херсонщини (Микола Місора, Михайло Щур та ще хтось з ними), другою фінішувала збірна Дніпра, третьою - Запоріжжя; серед жінок - 1. Київ, 2. Львівська обл. (Галина Зазуляк, Олена Зубатюк та ???), 3. Черкаська обл.

Переможці чемпіонату України 1982 р. зі спортивного орієнтування на довгій дистанції: серед жінок - 1. Людмила Купріненко (Херсон), 2. Лідія Олексин (Долина), 3. Тетяна Яковлева (Дніпро); серед чоловіків - 1. Сергій Розум, Олександр Сопов та В'ячеслав Пархоменко (всі - Київ), 

Чемпіонат України 1983 рокуСуми

Переможці чемпіонату України 1983 р. зі спортивного орієнтування на класичній дистанції: серед чоловіків - 1. Сергій Розум (Київ), 2. Олександр Палагнюк, 3. Василь Бортник (обоє з Чернівців): результатів жінок знайти не вдалося. 
В естафетних змаганнях серед чоловіків до призової трійки увійшли збірні Чернівецької, Сумської та Харківської областей.
Переможці чемпіонату України 1983 р. зі спортивного орієнтування на довгій дистанції: серед жінок - 2 місце у Галини Зазуляк (Львів); серед чоловіків - 1. Сергій Семенов (Дніпро), 2. Сергій Усенко (Суми), 3. Сергій Розум (Київ). 
о

У листопаді 1983 р. на факультеті підвищення кваліфікації Київського державного інституту фізичної культури (зараз - Національний Університет фізичного виховання і спорту України) відбулися курси підвищення кваліфікації для провідних тренерів зі спортивного орієнтування. На фото: 
Зліва – направо: 1-й ряд - ?, кияни Ольга Нікітенко (Цетельман), Любов Смирнова, Борис Марасін та Володимир Моногаров (один з викладачів семінару), Лілія Пох (Запоріжжя), Еллаїда Аврутіс (Степаненко, Київ), куратор групи, ?, Сергій Якімов (Білогірськ, Крим), Юрій Михайлов (Сєвєродонецьк); 2-й ряд – Олександр Цепурдей (Мукачево), Петро Петричук (Чернівці), Майборода (Шостка), Лев Кеніг (Чернівці), Сергій Кіріченко та Олександр Сергєєв (обидва з Дніпра), Валентина Черницова (Луганськ), Бєлкіна (Запоріжжя), Валентина Колтакова (Суми), ?, Юрій Домс (Житомир), Валерій Цодіков (Дніпро); 3-й ряд - ?, Володимир Ханюк (Київ), Валентина Григор’єва (Харків), Ігор Мальчик (Луцьк), Анатолій Мішанов (Євпаторія), ?, Ростислав Король (Долина), Володимир Карась (Олешки), Василь Ничипуренко (Сімферополь), ?, Володимир Бондаренко та Валерій Степанов (обидва з Харкова), Сергій Шкварніков та Олександр Сандомирський (обоє з Києва), Федір Татаринов (Дніпро) та Геннадій Плохенко (Херсон); верхній ряд – Сергій Сухарєв (Суми), Омелян Куцук (Калуш), фахівець з Черкас, Анатолій Білобжицький (Яснозіря) та Володимир Шуняков (Луганськ).

Чемпіонат України 1984 рокуЧернівці
Переможці чемпіонату України 1984 р. зі спортивного орієнтування на класичній дистанції 1. Іван Тумак (Чернівці), на довгій дистанції - 1. Ігор Чайкін (Суми). Прізвища інших призерів встановити не вдалося. 
Вперше в історії чемпіонатів України було анульовано результати чоловічої естафети.


Чемпіонат України 1985 рокуІвано-Франківськ

Жодних результатів цих змагань знайти не вдалося
Ймовірно, фото з нагородження переможниць естафет чемпіонату України 1985 року: на першому місці команда Дніпра (Ірина Красовська, Олександра Бедрицька, Олена Яковенцо, ще одну учасницю не видно), на другому (праворуч)  - збірна Івано-Франківської області (Любов Чорній, Ніна Вінницька, Лідія Олексин та ?), на третьому - збірна Львівщини (Олена Зубатюк, Леся Пароля, Віра Мудра та Тамара Денисенко). Фото з архіву Олени Зубатюк.

о

Немає коментарів:

Дописати коментар

Показуємо, що ми живі і не боїмося!

Публікуємо сторінки щоденника Миколи Плюйка – одного з найсильніших орієнтувальників України 70-80-х років минулого століття. Багато років ...