19.02.24

Історія українського орієнтування в обличчях. Згадаймо перших чемпіонів України! Частина перша - 1963-1970 рр.

 

Емблема "60-річчя спортивного орієнтування України" розроблена Студією графічного дизайну Kovalen.com

Взимку 2023/2024 років виникла ідея згадати поіменно всіх призерів перших чемпіонатів України зі спортивного орієнтування (з 1963 до 1990 р.). Благо всеукраїнські змагання у ті роки проводилися лише раз-два на рік. Час йде, люди уходять, а якихось фундаментальних розвідок з історії нашого виду спорту в Україні за його 60-річну історію не написано, результати більшості змагань не збережені.

Щоденники Михайло Заїки (скрін з фільму Анатолія Фесенко "Нариси до ювілею")

З відомих мені джерел найбільш повними є Щоденники Михайла Заїки (нажаль мені не довелося їх побачити), "Нариси з історії розвитку спортивного орієнтування в Україні" Валерія Глущенка, книга «40 років по КП» (збірник споминів ветеранів-орієнтувальників, випущений до 40-річчя ФСОУ), журнали Федерації, що виходили у 1990, 1996, 2000-2001-2002 рр, бюлетень «Інфукор» (Інформатор українських орієнтувальників), мемуари Омеляна Куцука та Юхима Штемплера, збірник "Досягнення українських спортсменів-орієнтувальників". Може ще було щось? Підкажете?

Тож, друзі, зафіксуємо літопис українського орієнтування – згадаємо всіх медалістів перших чемпіонатів країни. У зведеній таблиці все більше прізвищ, але вона й надалі не є повною. Шановні орієнтувальники, пошукайте у домашніх та клубних архівах виписки з протоколів, на грамотах можна знайти назву змагань, дату і місце їх проведення. Спробуємо знайти якісні фотографії всіх чемпіонів попередніх років – нове покоління українських орієнтувальників повинно пам’ятати своїх предків! 

І так: терміни "всеукраїнські чи республіканські" змагання, першість чи чемпіонат є тотожними. УРСР та УССР - це абревіатура від офіційної назви України в часи радянської окупації.

Зібрану інформацію публікуватиму тут.

Перші Республіканські змагання – 1963, Канів
1963, Канів - урочисте відкриття Перших Республіканських змагань зі спортивного орієнтування (фото з архіву Е. Степаненко), знизу - колаж Василя Бортника 2013 р. 

о

Парад учасників Перших Республіканських змагань з орієнтування приймає головний суддя Володимир Нікольський (Київ). Згадка про нього є у цій статті.

о

Переможці Перших Республіканських змагань з орієнтування: серед жінок - Еллаїда Степаненко (Одеса), Валентина Сіленко (Луганськ) та Алла Соколова (Одесса); серед чоловіків - В'ячеслав Смирнов (Київ), ?, Володимир Іванюшин (Одеса).  

До програми Перших змагань входили індивідуальна дистанція у заданому напрямку та командна дистанція з орієнтування вночі. Переможцями у другому виді стала збірна Дніпра на чолі з Едуардом Клецко.
Мапа Перших Всеукраїнських змагань з орієнтування 1963 р. (карта була подарена Олександром Сарвашем Костянтину Сасу. З колекції Василя Бортника)


Спомини Михайла Аврутіса та Олександра Білецького про Перші Республіканські змагання з орієнтування можна знайти у книзі "40 років по КП", Войтеха Бігарі з Мукачева тут, а також Максима Друкмана з Чернівців - у книзі споминів Юхима Штемплера "По хвилях пам'яті..." 


Другі Республіканські змагання – 1964, Яремче
Програмка Других Республіканських змагань з орієнтування 1964 р. (з архіву Бориса Леві, колаж Василя Бортника)

о
1964, Яремче - урочисте відкриття Других Республіканських змагань зі спортивного орієнтування. На підйомі прапору Еллаїда Степаненко та Віталій Мікерін, вони ж на наступному фото (з архіву Е. Степаненко)
о

о
Згадка про Республіканські змагання у Яремче у книзі Омеляна Куцука 

о
Розповідь Віталія Гнатюка про виступ у Яремчі команди Волині (у статті змагання помилково названі першими)

До програми Республіканського чемпіонату у Яремче входили змагання на розміченій (маркованій) трасі та з орієнтування за вибором (коли учасник самостійно визначає порядок проходження контрольних пунктів - аналог сучасного індивідуального рогейну).
Переможці Других Республіканських змагань з орієнтування на розміченій трасі: серед жінок - Лідія Таранова з Луганська та киянки Тамара Лінник і Олена Смирнова (Білецька); серед чоловіків - Валерій Юфа (Одеса), Олександр Білецький (Київ) та Віктор Потапчик (Харків).


У день відпочинку - 11 червня 1964 р. - учасники чемпіонату України здійснили сходження на Говерлу.
Переможці Других Республіканських змагань з орієнтування за вибором кияни Валентина Садовенко, Олена Слюсарчук та В'ячеслав Смирнов.

о
Валентина Садовенко під час проходження дистанції в Яремчі, 1964 р. (фото з архіву спортсменки)

о
Дистанція з орієнтування за вибором під час Других Республіканських змагань 1964 р. (з колекції Василя Бортника)

о

Збірна Києва на Другому чемпіонаті України з орієнтування (1964 р., Яремче. Фото з архіву Олени Слюсарчук, колаж Василя Бортника). На знімку: з прапором Лариса Єрьоміна (Шуміхіна) та Олена Смирнова (Білецька), поруч з ними Валентина Садовенко, ?, Борис Марасін, ?, Олександр Білецький, ?. За Білецьким видно Бориса Леві (тренер команди), праворуч від якого, ймовірно, стоїть В’ячеслав Смирнов (в окулярах). Праворуч від Олени Слюсарчук Тамара Стародубенко та Валентина Сіленко.


о
Треті Республіканські змагання – 1965, Київська область
Учасники Третього чемпіонату України, Валерій Юфа, Олена Смирнова, Анна Заїка, Володимир Шуміхін, Зинаїда Семененко, Валентина Григор'єва, Михайло Заїка та В'ячеслав Смирнов (фотографії з архіву Анни та Михайла Заїки).

о
о
Збірна Харкова зразка 1965 р.: Зинаїда Семененко, Віктор Потапчик, Володимир Шуміхін, ?, Анна Заїка, Валентина Григор'єва, Галина Авдєєва, Михайло Заїка та Олександр Привалов 

о
Збірні Києва та Харкова на закритті чемпіонату 1965 р.: Серед киян можна впізнати В'ячеслава Смирнова, Олександра Білецького, Бориса Марасіна, Бориса Леві, Володимира Лабагу та Віталія Горобця; серед харківців - Валентину Григор'єву, Анну Любліну (Заїку), Зинаїду Семененко, Володимира Шуміхіна та Михайла Заїку.

о
Переможці Третіх Республіканських змагань з орієнтування Борис Марасін (Київ) та Анна Заїка (Харків)

о
Харківці під час нагородження: командний кубок отримує Володимир Шуміхін, ліворуч Борис Лещинер.

о
Збірні Києва, Луганської та Харківської областей

У 1966 році офіційні Республіканські змагання не проводилися. 

ІV Республіканські змагання – 1967, Чернігів

На урочистому відкритті Четвертого чемпіонату України прапор підіймають переможці попереднього чемпіонату Анна Заїка та Борис Марасін
о

Із розповіді Костянтина Саса про участь у IV Республіканських змаганнях у Чернігові (25-28.09.1967): - Двоколірна карта виготовлена типографським способом. Зйомка 1954 року, мапа частково корегована, просіки видалені,в деяких місцях суттєве зміщення кольору. Дистанції учасники перекреслювали самостійно. Всі команди були розподілені за кваліфікацією на 2 групи. У першій групі (в команді повинно було бути не менше 10 першорозрядників) було 9 команд, у другій – 15-ть . Дистанції були однаковими, але командні місця визначалися окремо. По першому дню результати закарпатців у другій групі: юніори – 5 місце, юніорки – 8 місце (з двох учасників залік визначався по кращому), жінки – 6 місце, чоловіки заліку не дали. Чоловіча дистанція була настільки складною (в т.ч. з-за незвичної карти), що лише половина учасників змогли подолати всю трасу.

Наступного дня в естафеті жіноча команда Закарпаття у 2-йгрупі була на третій позиції, всі інші не змогли закінчити дистанцію. За підсумками 2-х видів програми закарпатські жінки були першими по другій групі.

Фото з відкриття IV чемпіонату України (з архіву Максима Карася)



о

Переможці IV Республіканських змагань з орієнтування: серед чоловіків - кияни 1. Борис Марасін, 2. Олександр Сухобрус та 3. Геннадій Корчевський з Харкова; серед жінок - 1. Олена Смирнова (Київ), 2. Анна Заїка (Харків) та 3. Олена Антоненко (Київ).

V Республіканські змагання – 1968, Дніпро
о

о
Команди по дорозі до старту долали вбрід річку.
о

Збірна команда Закарпаття у Новомосковську (зараз місто Самар Дніпропетровської обл.): ужгородець Василь Фейка, мукачівці Войтех Бігарі та Василь Колобішка, Василь Вукстич з Ужгороду, та рахівчанин Василь Рибар, сидять – у центрі мукачівка Катерина Лученець та Марія Лендєл і Марія Буряс (обидві  з Іршави).


о
Переможці V Республіканських змагань з орієнтування в особистому заліку: серед жінок - 1. киянка Еллаїда Аврутіс (Степаненко), 2. Надія Гур'янова зі Львова та 3. Віра Мікеріна (Бережна) з Дніпра; серед чоловіків - 1. Геннадій Корчевський (Харків), 2. Михайло Заїка (Полтава) та 3. Борис Марасін (Київ).

о
Переможці V Республіканських змагань з орієнтування в естафетах серед жінок: 1 місце збірна Харківської області (Зоя Єгорова, Галина Бородуліна та Олександра Заїка), 2 місце збірна Полтавської області (Валентина Раденко, Валентина Заболотна та Надія Глущенко), 3 місце збірна Києва (Людмила Остапович, Лариса Єрьоміна та Олена Антоненко).

о
Переможці V Республіканських змагань з орієнтування в естафетах серед  чоловіків: 1. місце збірна Харківської області (Лев Іванов, Микола Чудновський та Геннадій Корчевський), 2 місце збірна Дніпра (Яків Іванов, Едуард Клецко та Геннадій Рябов), 3 місце збірна Києва (Віталій Горобець, Олександр Лудченко та Борис Марасін)

о
VI Республіканські змагання – 1969, Суми
о

о
Карта "сумського" чемпіонату України (колаж Василя Бортника)

Переможці VІ Республіканських змагань з орієнтування в особистому заліку: серед жінок - 1. харківка Галина Бородуліна, 2. Віра Мікеріна з Дніпра та 3. Надія Гур'янова зі Львова; серед чоловіків - 1. Геннадій Корчевський (Харків), 2. Михайло Заїка (Полтава) та 3. Валерій Ликов (Харків).

о
Переможці VІ Республіканських змагань з орієнтування в естафетах серед жінок: 1 місце збірна Харківської області (Катерина Булигіна (Корчевська), Зоя Єгорова та Галина Бородуліна), 2 місце збірна Києва (Еллаїда Аврутіс, Олена Білецька та Ірина Бублик), 3 місце збірна Кіровоградської області (Наталія Пуда, Пивовар та Романенко).

о
Переможці VІ Республіканських змагань з орієнтування в естафетах серед  чоловіків: 1. місце збірна Харківської області (Максим Карась, Олег Токарєв та Геннадій Корчевський), 2 місце збірна Києва (Олександр Білецький, Володимир Смирнов та Борис Марасін), 3 місце збірна Дніпра (Геннадій Рябов, Едуард Клецко та С. Кувавін)

У 1970 році традиційні (особисто-командні) Республіканські змагання, з-за оголошення в країні з серпня карантину з-за епідемії холери, не проводилися, але ще до оголошення цього стану вперше було проведено 


Чемпіонат України з марафонського орієнтування
Першими чемпіонами стали кияни Еллаїда Аврутіс та Смирнов (В'ячеслав чи Володимир - поки що встановити не вдалося)
Багаторазова чемпіонка України Еллаїда Аврутіс (Степаненко) та Михайло Аврутіс - один з найактивніших організаторів спортивного орієнтування в Україні, багаторічний тренер збірної. 

Інформацію по чемпіонатах України 1971-1980 рр. знайдете тут

Немає коментарів:

Дописати коментар

Показуємо, що ми живі і не боїмося!

Публікуємо сторінки щоденника Миколи Плюйка – одного з найсильніших орієнтувальників України 70-80-х років минулого століття. Багато років ...