26.03.24

Показуємо, що ми живі і не боїмося!

Публікуємо сторінки щоденника Миколи Плюйка – одного з найсильніших орієнтувальників України 70-80-х років минулого століття. Багато років поспіль Микола Михайлович записував результати змагань, в яких брав участь. На сьогодні його щоденник та щоденник Михайла Заїки є чи неєдиними збереженими збірниками протоколів багатьох найпрестижніших чемпіонатів країни та численних регіональних змагань. Це – безцінний архів для майбутніх дослідників історії нашого спорту. Вважаю, що керівництво Федерації повинно негайно зробити все, щоби оцифрувати обидва щоденники та виставити їх на сторінці ФСОУ для загального ознайомлення.

Микола Плюйко і сьогодні є активним у спорті. У довоєнному інтерв’ю одному з українських видань пан Микола говорив: - "… стараюся не пропускати жодного забігу, хіба якщо є якась травма. Головне – бігати регулярно і впродовж всього року, що я й роблю. Щороку пробігаю до 2 тисяч кілометрів. Паралельно катаюся на велосипеді, гірських лижах, влітку плаваю в озері, взимку – занурююся в крижану воду. Сьогодні я біг задля усіх українців. Хочу показати, що здоровим і щасливим можна бути у будь-якому віці". В іншому інтерв’ю: - "Біг є запорукою щасливого життя і довголіття, він є органічною потребою мого організму. Біг допомагає мені бути активним, життєрадісним. Я спілкуюся з молоддю, передаю їй свій досвід…"

У березні 2022 року кілька закордонних видань (в тому числі британська The Guardian) опублікували інтерв’ю Миколи Плюйка.

Показуємо, що ми живі і не боїмося! 

Поки світ з напругою спостерігає за нападом Росії на Україну, 75-річний Микола Плюйко намагається не падати духом. Війна-не війна, взув спортивне взуття та вийшов на 11-кілометрову пробіжку вулицями Києва. "Я хочу показати, що ми смілива нація і не боїмося", - сказав він The Guardian. 

Хоча більшість людей, які вирішили не покидати улюблене місто, залишаються вдома і часто навіть не думають виходити на вулицю через страх, пан Микола діє інакше. До пенсії він працював інженером, служив у радянській армії. Сьогодні пану Миколі 75 років, він живе один у, за його словами, "сонному районі Києва". За своє життя він взяв участь у 48 марафонах, і біг – це його життя. Разом із невеликою групою бігунів-ветеранів вони вирішили не змінювати свого розпорядку дня. Тож вони знову разом виходять на вулицю та за останні два тижні пробігли вже понад 150 км. 
"Важливо, щоб бачили, що ми живі та сильні. Це наш прояв боротьби", – кажуть вони. "Ми хочемо бути сильними не тільки духом, а й тілом", - каже Микола Плюйко. Під час традиційних пробіжок містом він вітається з кожним зустрічним і вірить, що навіть таким чином покращує їм настрій хоча б на мить. "Бажаю їм міцного здоров’я, надії та віри у боротьбі з ворогом. Я їм кажу, що ми переможемо, що нам просто потрібно це пройти", - пояснює колишній інженер.

Не зважаючи на всі перешкоди та постійний гуркіт канонади неподалік, бігуни пропустили лише два дні на вимогу мера. "Під час пробіжки я часто чую більше 10 вибухів, які відбуваються в радіусі 20 км", — каже киянин і додає: - "Чи є сенс хвилюватися? Я вже прожив більшу частину свого життя". Проте сміливий бігун розкрив ще одну позитивну сторону свого бігу. - додаток Strava, який група використовує для моніторингу свого бігу, став їхнім щоденним джерелом інформації. Оскільки в країні часто зникає сигнал, а також інтернет-з’єднання, п.Микола може легко перевірити, чи живі та здорові його друзі. "Я бачу, що вони виконали тренування, і одразу відчуваю полегшення". За його словами, щоденні вправи допомагають йому сприймати абсурд війни, але він також думає про інших, менш мобільних, ніж він сам. Тому під час щоденних прогулянок він часто робить покупки аби допомогти людям по сусідству. - "Більшість людей, які залишилися, – це або «самотні люди похилого віку», або ті, хто вирішив захищати своє місто та життя інших людей. Це прояв дружби в ці важкі часи, – додає він. - Я не можу піти воювати в своєму віці, для цього є армія, але важливо, щоб люди бачили, що ми живі і сильні. Він є одним із тих киян, які вирішили залишитися в Україні, щоб довести війну до переможного кінця: - "Це мій спортивний фронт. Слава Україні!" - говорить киянин Микола Плюйко.

22.03.24

Історія українського орієнтування в обличчях. Згадаймо перших чемпіонів України! Частина третя - 1981-1985 рр.

 Друзі, намагаємося зберегти для прийдешніх поколінь українських спортсменів-орієнтувальників історію нашого спорту, пам'ять про тих, хто стояв у його витоків, дарував нам перші перемоги. Трохи пафосно вийшло? Але час йде, люди уходять, а якихось фундаментальних розвідок з історії спортивного орієнтування в Україні за його 60-річну історію досі не написано, результати більшості змагань не збережені. У нечисленних публікаціях передруковуються ті ж самі фактологічні неточності. Їх не бракує навіть у «історичному» дописі на офіційній сторінці ФСОУ, немає в ньому і жодної інформації про тих, хто вже виборов для України нагороди чемпіонатів світу та Європи, як і про тих, хто гідно захищав честь окупованої України на головних змаганнях у радянській  імперії.

Емблема "60-річчя спортивного орієнтування України" розроблена Студією графічного дизайну Kovalen.com

З відомих мені джерел найбільш повними і точними є Щоденники Михайла Заїки та Миколи Плюйка, "Нариси з історії розвитку спортивного орієнтування в Україні" Валерія Глущенка, книга «40 років по КП» (збірник споминів ветеранів-орієнтувальників, випущений до 40-річчя ФСОУ), журнали Федерації, що виходили у 199019962000-2001-2002 рр, бюлетень «Інфукор» (Інформатор українських орієнтувальників), мемуари Омеляна Куцука та Юхима Штемплера, збірник "Досягнення українських спортсменів-орієнтувальників". Може ще було щось? Підкажете?

Окремо треба написати про рукописні Щоденники Михайла Заїки та Миколи Плюйка – безцінні збірники протоколів не тільки багатьох найпрестижніших чемпіонатів країни, але й багатьох регіональних змагань 60-70-х років з коментарями автора (у Заїки) – обидва ветерани були провідними спортсменами свого часу, членами збірної України, призерами всесоюзних змагань. Вважаю, що керівництво Федерації повинно негайно зробити все, щоби оцифрувати їх і виставити на сторінці ФСОУ для загального ознайомлення. 

Михайло Заїка
о
Микола Плюйко

  
Тож, друзі, вчергове закликаю створити літопис українського орієнтування – згадати поіменно всіх медалістів перших чемпіонатів країни. У нас вже є чимало прізвищ, але й надалі зібрана інформація не є повною. Відшукайте у своїх домашніх та клубних архівах виписки з протоколів, на ваших грамотах можна знайти назву змагань, дату і місце їх проведення. Спробуємо знайти якісні фотографії всіх чемпіонів попередніх років – нове покоління українських орієнтувальників повинно пам’ятати своїх предків! 

І так: в умовах тотального примусового зросійщення України у 1930-1990-х роках більшість матеріалів видавалася російською (в т.ч. друковані матеріали, карти, грамоти, значки…). Терміни "всеукраїнські чи республіканські" змагання, першість чи чемпіонат є тотожними. УРСР та УССР - це абревіатура від офіційної назви України в часи радянської окупації.

Інформація про чемпіонати 1963-1970 рр. є тут, про виступи української збірної - тут.

Чемпіонат України 1981 рокуЧеркаси

Переможці чемпіонату України 1981 р. зі спортивного орієнтування на класичній дистанції: серед жінок - 1. Лідія Олексин (Долина), 2. Тетяна Овчаренко (Харків), 3. Тетяна Васянович (Дніпро); серед чоловіків - 1. Сергій Усенко (Суми), 2. Валерій Шульга (Чернівці), 3. Олександр Рубаненко (Харкіів).

На цих змаганнях проводилися 4-етапні естафети. З результаів відомо тільки, що віце-чемпіонками серед жінок стала збірна Львівської області у складі якої виступали Тамара Денисенко, Галина Зазуляк (Котило), Людмила Каширець (Урсул) та Олена Зубатюк.   

Переможці чемпіонату України 1981 р. зі спортивного орієнтування на довгій дистанції: серед жінок - 1. Людмила Купріненко (Херсон); серед чоловіків - 1. Сергій Усенко (Суми), 2. Валерій Заєрко (Дніпро), 3. Валерій Шульга (Чернівці).

о

 Учасниці чемпіонату України 1981 року Людмила Купріненко (Херсон), Ольга Затолокіна (Дніпро), Ольга Шутеєва (Харків), Олена Зубатюк (Львів) та Катерина Кулька (Луцьк). Фото з архіву Олени Зубатюк. 

Ч
емпіонат України 1982 рокуКиїв
Переможці чемпіонату України 1982 р. зі спортивного орієнтування на класичній дистанції: серед жінок - 1. Лідія Олексин (Долина), 2. Валентина Резванова (Київ), 3. Тамара Денисенко (Львів); серед чоловіків - 1. Микола Місюра (Херсон), 2. Сергій Розум (Київ), 3. Сергій Кіріченко (Дніпро).

о


В естафетних змаганнях серед чоловіків на цьому чемпіонаті перемогла збірна Херсонщини (Микола Місора, Михайло Щур та ще хтось з ними), другою фінішувала збірна Дніпра, третьою - Запоріжжя; серед жінок - 1. Київ, 2. Львівська обл. (Галина Зазуляк, Олена Зубатюк та ???), 3. Черкаська обл.

Переможці чемпіонату України 1982 р. зі спортивного орієнтування на довгій дистанції: серед жінок - 1. Людмила Купріненко (Херсон), 2. Лідія Олексин (Долина), 3. Тетяна Яковлева (Дніпро); серед чоловіків - 1. Сергій Розум, Олександр Сопов та В'ячеслав Пархоменко (всі - Київ), 

Чемпіонат України 1983 рокуСуми

Переможці чемпіонату України 1983 р. зі спортивного орієнтування на класичній дистанції: серед чоловіків - 1. Сергій Розум (Київ), 2. Олександр Палагнюк, 3. Василь Бортник (обоє з Чернівців): результатів жінок знайти не вдалося. 
В естафетних змаганнях серед чоловіків до призової трійки увійшли збірні Чернівецької, Сумської та Харківської областей.
Переможці чемпіонату України 1983 р. зі спортивного орієнтування на довгій дистанції: серед жінок - 2 місце у Галини Зазуляк (Львів); серед чоловіків - 1. Сергій Семенов (Дніпро), 2. Сергій Усенко (Суми), 3. Сергій Розум (Київ). 
о

У листопаді 1983 р. на факультеті підвищення кваліфікації Київського державного інституту фізичної культури (зараз - Національний Університет фізичного виховання і спорту України) відбувся перший випуск тренерів зі спортивного орієнтування.

Чемпіонат України 1984 рокуЧернівці
Переможці чемпіонату України 1984 р. зі спортивного орієнтування на класичній дистанції 1. Іван Тумак (Чернівці), на довгій дистанції - 1. Ігор Чайкін (Суми). Прізвища інших призерів встановити не вдалося. 
Вперше в історії чемпіонатів України було анульовано результати чоловічої естафети.


Чемпіонат України 1985 рокуІвано-Франківськ

Жодних результатів цих змагань знайти не вдалося
Ймовірно, фото з нагородження переможниць естафет чемпіонату України 1985 року: на першому місці команда Дніпра (Ірина Красовська, Олександра Бедрицька, Олена Яковенцо, ще одну учасницю не видно), на другому (праворуч)  - збірна Івано-Франківської області (Любов Чорній, Ніна Вінницька, Лідія Олексин та ?), на третьому - збірна Львівщини (Олена Зубатюк, Леся Пароля, Віра Мудра та Тамара Денисенко). Фото з архіву Олени Зубатюк.

о

10.03.24

"Нариси з історії розвитку спортивного орієнтування в Україні" Валерія Глущенка

До 50-річчя Першихвсесоюзних змагань, що проходили на Закарпатті, Валерій Сергійович Глущенко написав «Нариси з історії розвитку спортивного орієнтування в Україні», які були розміщені у книзі «Из истории отечественного спортивного ориентирования 1963-2013» (автор-упорядник Юрій Константинов), виданій 2013 року у москві. На сьогодні це є найточнішим, хоча і стислим, описом історії нашого спорту в Україні.

Валерій .Глущенко з командою мукачівського КСО "Товариш" та іншими українськими орієнтувальниками на змаганнях у Польщі.
о
2013 р. Ювілейні змагання в Ужгороді: Олександр Цепурдей (голова ФСО Закарпаття), Юрій Ніканоров (голова дитячо-юнацької комісії ФСОр), Костянтин Сас (почесний член ФСОУ, суддя Перших всесоюзних змагань, завуч Закарпатського ЦТКЕСум), Володимир Чепа (директор Закарпатського ЦТКЕСум, кандидат педагогічних наук), Юрій Константинов (доктор педагогічних наук, голова комісії суддів ФСО ссср, директор Центральної ДТЕС), Степан Легеза (ветеран туризму, суддя Перших змагань).

о

25.02.24

Історія українського орієнтування в обличчях. Згадаймо перших чемпіонів України! Частина друга - 1971-1980 рр.

Чи пам’ятаємо ми переможців перших чемпіонатів України зі спортивного орієнтування? Зафіксуємо історію нашого спорту – згадаємо всіх поіменно.

Емблема "60-річчя спортивного орієнтування України" розроблена Студією графічного дизайну Kovalen.com

У зведеній таблиці все більше прізвищ, але вона й надалі не є повною. Шановні орієнтувальники, перевірте  домашні та клубні архіви, відшукайте виписки з протоколів змагань, на своїх грамотах Ви зможете знайти назву змагань, дату і місце їх проведення, навіть прізвище головного судді. Спробуємо знайти якісні фотографії всіх чемпіонів попередніх років – нове покоління українських орієнтувальників повинно пам’ятати своїх предків! 

І так: в умовах тотального примусового зросійщення України у 1930-1990-х роках більшість матеріалів видавалася російською (в т.ч. друковані матеріали, карти, грамоти, значки…). Терміни "всеукраїнські чи республіканські" змагання, першість чи чемпіонат є тотожними. УРСР та УССР - це абревіатура від офіційної назви України в часи радянської окупації.

Інформація про чемпіонати 1963-1970 рр. є тут, про виступи української збірної - тут.

 VII чемпіонат України – 1971, Житомир

о


о
Відкриття чемпіонату України 1971 р. в Житомирській області. В центрі у білих сорочках збірна Закарпаття на чолі з Костянтином Сасом, праворуч (у білих костюмах) - збірна команда Дніпропетровської області на чолі з тренером Геннадієм Кривоноговим і Федором Татаріновим.

о
Переможці VII чемпіонату України зі спортивного орієнтування: серед жінок - 1. Катерина Радзівіл (Львів), 2. Наталія Пуда (Кропивницький - тоді називався Кіровоград), 3. Галина Бородуліна (Харків); серед чоловіків - 1. Борис Марасін, 2. Олександр Білецький (обидва з Києва), 3. Геннадій Корчевський.  

о
Переможці VII чемпіонату України зі спортивного орієнтування в естафеті серед чоловіків: 1. збірна Харківської обл. (Валерій Ликов, Юрій Бобров та Геннадій Корчевський), 2. збірна Києва (Володимир Лабага, Олександр Білецький та Борис Марасін), 3. збірна Львівської обл. (Сибільков, Богдан Страмик та Лісінчук); серед жінок - 1. Дніпро, 2. Київ, 3. Кіровоград (повних результатів жінок відшукати не вдалося).
о
Богдан Страмик, Львів


2-й чемпіонат України з марафонського орієнтування – 1971, Дніпро


о
Призерами чемпіонату України 1971 року з орієнтування на марафонських дистанціях стали: серед жінок - 1. Катерина Радзівіл (Львів), 2. Ольга Цетельман (Суми) та 3. Ірина Бублик (Київ); серед чоловіків - 1. Геннадій Корчевський, 2. Олег Токарєв (обоє з Харкова) та 3. Федір Татаринов (Дніпро)..

о

о

VIII чемпіонат України – 1972, Луганськ

о


о
1972 рік, Луганськ: VIIІ чемпіонат України відкриває голова ФСОУ Михайло Горностайпольський, ліворуч від нього Аркадій Близнюк (голова Луганської облфедерації), Анатолій Радчук (заст. гол. судді по дистанціях), праворуч - Валентин Бакун (гол. секретар, Київ) та Геннадій Застер (головний суддя, Харків).

У змаганнях по групі Ч-21 на 13-кілометровій дистанції з 18 КП вистартували 91 учасник (48 успішно закінчили дистанцію), по групі Ж-21 - 78 учасниць (60 з них закінчили дистанцію).

Переможці VIIІ чемпіонату України зі спортивного орієнтування: серед жінок - 1. Віра Мікеріна (Дніпро), 2. Людмила Колода (Донецьк), 3. Людмила Остапович (Чернівці); серед чоловіків - 1. Геннадій Корчевський (Харків), 2. Михайло Заїка (Полтава), 3. Борис Марасін (Київ).


Результати естафетних змагань відшукати не вдалося.

3-й чемпіонат України з марафонського орієнтування – 1972, Полтава 

о
     
Чемпіонами 1972 року з орієнтування на марафонських дистанціях стали Людмила Аліскерова (Харків) та Віктор Кононов (Запоріжжя).

о

IX чемпіонат України – 1973, Дніпро

З 1973 року до програми традиційних всеукраїнських змагань (особисто-командного чемпіонату України) ввели додатковий день, під час якого по 30 кращих спортсменів з категорій Ч/Ж-21 розігрували на більш складних дистанціях звання чемпіона в особистому заліку (?). В розумінні сучасних Правил це були змагання на довгій дистанції (long). Так як тодішні Правила, що діяли з 1963 року, називали існуючі на той час дистанції класичними, то і надалі дистанції, що розігрувалися у перший день особисто-командного чемпіонату, я у цьому матеріалі називатиму класичними (klasik)..


о

о
На старті Геннадій Рябов та Віра Мікеріна.

о
Переможці ІХ чемпіонату України зі спортивного орієнтування на класичних дистанціях: серед жінок - 1. Людмила Гаврюшева (Луганськ), 2. Еллаїда Аврутіс (Київ), 3. Галина Бородуліна (Харків); серед чоловіків - 1. Анатолій Лонгінов (Харків), 2. Борис Марасін (Київ), 3. Федір Татарінов (Дніпро).

о

о
Переможці IХ чемпіонату України зі спортивного орієнтування в естафеті: серед чоловіків - 1. Харківська обл. (Максим Карась, Геннадій Корчевський та Ігор Отрешко), 2. Київ (Володимир Шуміхін, Микола Плюйко та Борис Марасін), 3. Чернівецька обл. (Юхим Штемплер, Михайло Величко та Василь Бортник). Результати жінок відшукати не вдалося.

о
Фотоколаж з естафети 1973 р. Автор фотографій Максим Карась (Харків): переможний фініш Ігоря Отрешко (лівий нижній кут), збірна Харкова вітає Ігоря (правий нижній кут), киянин Борис Марасін, що фінішував другим, з тренером збірної Борисом Леві (лівий верхній кут); Анатолій Лонгінов (ліворуч в середині),  

о
Переможці ІХ чемпіонату України зі спортивного орієнтування на довгих дистанціях: серед жінок - 1. Галина Бородуліна (Харків), 2. Лілія Пох (Запоріжжя), 3. Наталія Пуда (Кропівницький/Кіровоград); серед чоловіків - 1. Федір Татарінов (Дніпро), 2. Анатолій Радчук (Луганськ), 3. Борис Марасін (Київ)

о

о

о
4-й чемпіонат України з марафонського орієнтування - 1973, Чернівецька обл.
Чемпіонами 1973 року з орієнтування на марафонських дистанціях стали Еллаїда Аврутіс (Київ) та Федір Ніколаєнко (Луганськ), віце-чемпіонкою - киянка Ольга Цетельман.

о

о

X чемпіонат України – 1974, Харків


о

о

Переможці Х чемпіонату України зі спортивного орієнтування на класичній дистанції: серед жінок - 1. Валентина Григор'єва (Харків), 2. Еллаїда Аврутіс (Київ), 3. Лілія Пох (Запоріжжя); серед чоловіків - 1. Олександр Білецький (Київ), 2. Анатолій Лонгінов (Харків) та Ігор Отрешко (Харків).

о
Переможці Х чемпіонату України зі спортивного орієнтування в естафеті: серед чоловіків - 1. збірна Києва (В'ячеслав Смирнов, Олександр Назаренко, Олександр Білецький), 2. Луганська обл. (А. Андронов, Віктор Гіталов, Анатолій Радчук), 3. Чернігівська обл. (Сергій Бендік, Олександр Гром, Петро Бориско). 
Результати жінок відшукати не вдалося.

о
Переможці Х чемпіонату України зі спортивного орієнтування на довгій дистанції: серед жінок - 1.Людмила Гаврюшева (Луганськ), 2. Людмила Остапович (Київ), 3. Тетяна Яковлева (Дніпро); серед чоловіків - 1. Олександр Рубаненко, 2. Юрій Карноушенко (обоє Харків) та Юрій Суворов (Чернівці).
о

5-й чемпіонат України з марафонського орієнтування - 1974, Луганськ
Чемпіонкою України 1974 року з орієнтування на марафонських дистанціях серед жінок стала Людмила Остапович, віце-чемпіоном серед чоловіків - Михайло Тіщенко (обоє з Чернівців)

XI чемпіонат України – 1975, Полтава

Головний суддя Віталій Мікерін (Сімферополь), гол. секретар Леонід Вігдерович (Дніпро)


о

Переможці ХІ чемпіонату України зі спортивного орієнтування на класичній дистанції: серед жінок - 1. Лілія Пох (Запоріжжя), 2. Валентина Кінащук (Чернівці), Ольга Цетельман (Київ); серед чоловіків - 1. Геннадій Корчевський, 2. Олександр Рубаненко (обоє Харків), Анатолій Радчук (Луганськ). 

о
Лілія Пох та Геннадій Корчевський

о
Переможці ХІ чемпіонату України зі спортивного орієнтування в естафеті: серед чоловіків - 1. Харківська обл. (Геннадій Корчевський, Олександр Рубаненко, Ігор Отрешко), 2. Луганська обл. (Федір Ніколаєнко, Віктор Гіталов, Анатолій Радчук), 3. Київ (Микола Плюйко, Борис Марасін та В'ячеслав Смирнов).

о
Переможниці ХІ чемпіонату України зі спортивного орієнтування в естафеті серед жінок: 1. Сумська обл. (Людмила Жижа, Тетяна Коновалова, Валентина Носко), 2. Чернівецька обл. (Марія Попович, Оксана Чапор, Валентина Кінащук), 3. Харківська обл. (Наталія Кановець, Лариса Євневич та Галина Грушко (Бородуліна). 

о
На дистанції Оксана Чапор та Олександр Цепурдей

о
Переможці ХІ чемпіонату України зі спортивного орієнтування на довгій дистанції: серед жінок - 1. Лілія Пох (Запоріжжя), Тетяна Коновалова (Суми), 3. Еллаїда Аврутіс (Київ); серед чоловіків - 1. Юрій Карноушенко, 2. Геннадій Корчевський (обоє з Харкова), 3. Федір Ніколаєнко (Луганськ). 

о

6-й чемпіонат України з марафонського орієнтування - 1975, Одеса
о

о
Чемпіонкою України 1975 року з орієнтування на марафонських дистанціях стала Лілія Пох з Запоріжжя

о
 

XII чемпіонат України – 1976, Львів

Головним секретарем цього чемпіонату, як і більшості змагань, що тоді відбувалися у Львівській області, була Галина Калашнікова. Крім неї на фото можна впізнати Любов Смирнову (тренер з Києва), представника Мінспорту Валерія Глущенка, голову ФСОУ Михайла Горностайпольського та інших.  

о


о

Переможці ХІІ чемпіонату України зі спортивного орієнтування на класичній дистанції: серед жінок - 1. Лілія Пох (Запоріжжя), 2. Еллаїда Аврутіс (Київ), 3. Наталія Пуда (Кропивницький/Кіровоград); серед чоловіків - 1. Геннадій Корчевський, 2. Ігор Отрешко (обоє з Харкова), 3. Василь Бортник (Чернівці).

о

о
Переможці ХІІ чемпіонату України зі спортивного орієнтування в естафеті серед чоловіків - 1. Харківська обл. (Геннадій Корчевський, Олександр Рубаненко та Ігор Отрешко), 2. Чернівецька обл. (Василь Бортник). Інших результатів з естафети знайти не вдалося.

о
Переможниці ХІІ чемпіонату України зі спортивного орієнтування в естафеті серед жінок - збірна Києва (Еллаїда Аврутіс, Ольга Цетельман та Тетяна Барсукова). Інших результатів з цієї естафети знайти не вдалося.

о
Переможці ХІІ чемпіонату України зі спортивного орієнтування на довгій дистанції: серед жінок - 1. Тетяна Коновалова (Суми), 2. Лілія Пох (Запоріжжя), 3. Людмила Хіміченко (Чернігів); серед чоловіків - 1. Геннадій Корчевський (Харків), 2. Василь Бортник (Чернівці), 3. Сергій Усенко (Суми).

7-й чемпіонат України з марафонського орієнтування - 1976, Київська обл.

Чемпіонкою України 1976 року з орієнтування на марафонській дистанції стала киянка Еллаїда Аврутіс, до чільної трійки у змаганнях серед чоловіків увійшли Ігор Отрешко (Харків), Василь Бортник (Чернівці) та Олександр Рубаненко (Харків).

З 1976 року Українська Рада профспілок почала проводити свої чемпіонати України - без участі армійців та динамовців (це спортивне товариство було створено для працівників силових структур та членів їх сімей). Та, як це часто бувало у тій країні, правил мало хто дотримувався, і багато професійних спортсменів, які отримували як спортсмени зарплатню у силових структурах, на ці змагання приїжджали вже як члени "цивільного" спортивного товариства профспілок.  Перший такий чемпіонат відбувся у Донецьку.
      
І чемпіонат України серед спортсменів ДСТ профспілок – 1976, Донецьк
о

о
Чемпіонат України 1976 року в естафеті серед спортсменів профспілок. До старту готуються спортсмени перших етапів: Микола Плюйко (Київ, "Авангард"), Юхим Штемплер (Чернівці, "Спартак"), Володимир Островський (Одеса, "Водник") та Володимир Купчик (Чернівці, "Буревісник"). Серед уболівальників можна впізнати Лілію Пох, Еллаїду Аврутіс та Анатолія Кушніра. 

о
Чемпіонами України 1976 року в естафеті серед спортсменів профспілок стала жіноча збірна "Авангарду" (Людмила Аліскерова, Тетяна Коновалова, Еллаїда Аврутіс та Ольга Цетельман)  та чоловіча команда "Спартака" (Юхим Штемплер, Юрій Рубаненко, Ігор Отрешко та Олександр Рубаненко). На другому та третьому місцях в змаганнях чоловіків фінішували збірні "Авангарду" (Микола Плюйко, Сергій Усенко, Юрій Суворов та Геннадій Корчевський) та "Зеніту" (Сергій Кіріченко, Валерій Заєрко, Геннадій Рябов та Пятін).

о

XIII чемпіонат України – 1977, Чернівці


о


о

Переможці ХІІІ чемпіонату України зі спортивного орієнтування на класичній дистанції: серед жінок - 1. Антоніна Бабенко  з Дніпра, 2. киянка Ольга Нікітенко (Цетельман), 3. Ірина Круцких з Чернівців; серед чоловіків - 1. Юрій Карноушенко, 2. Олександр Рубаненко (обидва з .Харкова), 3. Юрій Суворов (Чернівці.)

о

о

о
Переможці ХІІІ чемпіонату України зі спортивного орієнтування в естафеті серед чоловіків - 1. Чернівецька обл. (Михайло Зинченко, Іван Тумак, Юрій Суворов), 2. Дніпропетровська обл. (Олександр Копорулін, Сергій Кіріченко, Сергій Семенов); 3. Харківська обл. (Юрій Карноушенко, Олександр Рубаненко, Ігор Отрешко). Результатів жінок знайти не вдалося, але, судячи з фото, що знаходиться вище, другою була збірна Херсонської обл., а третьою - Чернівецької.

о
Фінішує Ольга Нікітенко

о
На дистанції Микола Плюйко

о
Переможці ХІІІ чемпіонату України зі спортивного орієнтування на довгій дистанції: серед жінок - 1. Ольга Нікітенко (Київ), 2. Наталія Суліменко, 3. Тетяна Яковлева (обоє з Дніпра); серед чоловіків - 1. Іван Тумак (Чернівці), 2. Валерій Заєрко (Дніпро), 3. Микола Плюйко (Київ).
о

оо

о
8-й чемпіонат України з марафонського орієнтування - 1977, 9 жовтня, Суми 
Чемпіоном України 1977 року з орієнтування на марафонській дистанції став Василь Бортник з Чернівців, віце-чемпіоном - Анатолій Кузяшов із Сум.

.

ІІ чемпіонат України серед спортсменів ДСТ профспілок – 1977, Дніпро

о
Парад відкриття чемпіонату України 1977 року серед спортсменів профспілок

о
Учасники чемпіонату України 1977 року серед спортсменів профспілок: на верхньому фото - Наталія Пуда, Микола Плюйко, Соловйова, Сергій Усенко, Тетяна Коновалова, Світлана Яшина, Ірина Круцких, Анатолій Кузяшов, Юрій Суворов та Людмила Тітаренко; на нижньому фото - Людмила Мілютіна, Валерій Плохенко, ?, Олег Тяпкін, Михайло Ліневич, ?, Тетяна Барсукова, Сергій Сухарєв, Ніна Жук, Тетяна Васянович, Микола Біба та Тетяна Яковлева. 

о

XІV чемпіонат України – 1978, Житомир - Коростень

Головний суддя Олександр Білецький (Київ), гол. секретар Олена Антоненко (Київ)


о
Переможці ХІV чемпіонату України зі спортивного орієнтування на класичній дистанції серед чоловіків: 1. Валерій Заєрко (Дніпро), 2. Микола Місюра (Херсон), 3. Василь Бортник.

о
У запеклій боротьбі на фініші вирішилася доля золотих нагород: обидві команди показали однаковий час, але всеж таки Микола Місюра на лічені сантиметри зумів випередити визнаного лідера вітчмзняного орієнтування Геннадія Корчевського. На фото можна впізнати Галину Бородуліну (ліворуч, Харків) та Валерія Плохенко (праворуч, Херсон).

о
Переможці ХІV чемпіонату України зі спортивного орієнтування в естафеті серед чоловіків - 1. Херсонська обл. (Михайло Щур, Володимир Карась, Микола Місюра), 2. Харківська обл. (Юрій Карноушенко, Олександр Рубаненко, Геннадій Корчевський), 3. Дніпропетровська обл. (Сергій Кіріченко, Валерій Заєрко, Сергій Семенов). Результатів жінок знайти не вдалося.


о
Переможці ХІV чемпіонату України зі спортивного орієнтування на довгій дистанції: серед чоловіків - 1. Геннадій Корчевський (Харків), 2. Василь Бортник, 3. Валерій Шульга (обоє з Чернівців); серед жінок - 1. Ніна Клочок, 2. Еллаїда Степаненко (обидві з Києва), інші результати жінок знайти не вдалося.
о
Біля прапору змагань чемпіони Ніна Клочок та Геннадій Корчевський

ІІІ чемпіонат України серед спортсменів ДСТ профспілок – 1978, Вінниця
о
Переможницею чемпіонату 1978 року стала Людмила Пронтішева (Хмельницький)

о
Нагородження команд-переможців чемпіонату: на першому місці представник збірної Укрради ДСТ "Спартак" Геннадій Застер (Харків), на другому - Михайло Аврутіс, представник  збірної ЦР ДСТ "Авангард" (Київ), на третьому - Валентин Сабадаш - представник Укрради ДСТ "Буревісник" - голова спортивного клубу Херсонського державного педагогічного інституту.

о

9-й чемпіонат України з марафонського орієнтування - 1978, Хмельницький

о

Чемпіонами України 1978 року з орієнтування на марафонській дистанції стали Валерій Заєрко та Людмила Пронтішева, віце-чемпіонкою - Людмила Мілютіна.
Валерій Заєрко, Дніпро.

о

ІV чемпіонат України серед спортсменів ДСТ профспілок – 1979, Суми
Головний суддя В. Кривцун, гол. секретар С. Карпенко
о

о

о
Чемпіонами України 1979 року в естафеті серед спортсменів профспілок серед чоловіків стала збірна Харківської обл. (Юрій Карноушенко, Олександр Рубаненко та Геннадій Корчевський), на другому місці команда Чернівецької обл. (Володимир Купчик, Валерій Шульга та Василь Бортник), на третьому - збірна Дніпра (Валерій Заєрко, Олександр Сергєєв та Сергій Кіріченко). Результатів жіночої естафети поки що знайти не вдалося.

10-й чемпіонат України з марафонського орієнтування - 1979, Київ (?)
Чемпіоном України 1979 року з орієнтування на марафонській дистанції став Сергій Семенов, віце-чемпіоном - Валерій Заєрко (обидва з Дніпра).

                       XІV чемпіонат України – 1980, Вінниця

о
На старті 14-го чемпіонату України: на верхньому фото - студенти Херсонського педінституту Михайло Щур, Людмила Тітаренко, Сергій Розум, Світлана Давидова; на середньому фото в першому ряді Василь Бортник, Людмила Мілютіна (502) та Павло Ленюк (всі з Чернівців), за ними представники Дніпра Ольга (503) та Микола Затолокіни і Світлана Зублева (33); на нижньому фото ліворуч Валерій Плохенко.

о
Переможці ХV чемпіонату України зі спортивного орієнтування на класичній дистанції: серед жінок - 1. Лідія Олексин (Долина), 2. Тетяна Барсукова (Київ), 3. Людмила Куприненко (Херсон); серед чоловіків - 1. Микола Місюра (Херсон), 2. Олександр Рубаненко (Харків), 3. Іван Тумак (Чернівці).


Переможці ХV чемпіонату України зі спортивного орієнтування в естафеті серед чоловіків - 1. Херсонська обл. (Михайло Щур, Валерій Плохенко, Микола Місюра), 2. Харківська обл., 3. Чернівецька обл.

о
Переможці ХV чемпіонату України зі спортивного орієнтування на довгій дистанції: серед жінок - 1. Лідія Олексин (Долина), 2. Тетяна Дуднік та 3. Ольга Затолокіна (обидві з Дніпра); серед чоловіків - 1. Микола Місюра (Херсон), 2. Валерій Заєрко та 3. Сергій Семенов (обоє з Дніпра).


Інформацію по чемпіонатах України 1981-1985 рр. знайдете тут.
Про досягнення українських орієнтувальників в останні роки дізнаєтесь тут
Зафіксуємо історію нашого спорту – згадаємо поіменно всіх призерів перших чемпіонатів України.

Показуємо, що ми живі і не боїмося!

Публікуємо сторінки щоденника Миколи Плюйка – одного з найсильніших орієнтувальників України 70-80-х років минулого століття. Багато років ...